V Giraltovciach sa zúčastňuje na Dňoch rómskej kultúry

27.04.2009 Svidník

Giraltovce/Bratislava 27. apríla (TASR) - Postavenie rómskej komunity v Giraltovciach a kroky miestnej samosprávy pri riešení problémov tejto menšiny boli hlavnými témami, na ktoré sa dnes počas pracovného výjazdu v tomto ...
Do mesta zavítala prvý raz, odkedy je vo funkcii a zaujímali ju hlavne štyri prierezové oblasti - zamestnanosť, zdravie, bývanie a vzdelávanie. TASR o tom dnes informoval jej asistent Ivan Hricko.
Stretla sa so zástupcami základných škôl, zaujímala sa hlavne o to, či miestne deti pokračujú v štúdiu na stredných školách, uviedol Hricko. Podľa neho je Botošovej výjazd o bližšom spoznávaní tohto regiónu. Splnomocnenkyňa vlády sa tu snaží predstaviť svoju grantovú schému a nájsť čo najvhodnejšiu cestu k tomu, aby jej úrad mohol byť nápomocný pri riešení tunajších problémov.
V Giraltovciach žije asi 800 Rómov, čo je zhruba pätina miestnych obyvateľov. V okolí mesta ich pritom žije takmer 7000. Hricko označil za ukážkové multikultúrne mesto, kde funguje spolunažívanie majority a minority. Botošová podľa neho navyše oceňuje snahy miestnej samosprávy riešiť problémy tunajšej rómskej komunity. Ide hlavne o vzdelávacie aktivity, spresnil. Dnes sa stretla s giraltovským primátorom, diskutovali o tom, čo najviac trápi miestnych Rómov, okrem iného aj o zamestnanosti v meste.
Botošová sa zúčastňuje aj na dvojdňovom (27. -28. apríl) podujatí Dni rómskej kultúry. Organizuje ho jej úrad spolu s mestom Giraltovce, obecnými zastupiteľstvami v Marhani a Raslaviciach a miestnymi základnými školami. Dnešnú atmosféru spríjemnil aj fakt, že sa na ňom zúčastňujú Rómovia aj Nerómovia. \"Je tu hudobný program a prezentácia tradičných remesiel. Aj deti zo škôl tu prezentujú svoje výtvarné práce, \" informoval Hricko.
Splnomocnenkyňa v utorok 28. apríla ešte navštívi obce Marhaň a Raslavice.
 

Vyberte región